Open

Nieuws

28/05/2024

Het elektrische wagenpark in Nederland groeit enorm

Het elektrische wagenpark in Nederland groeit enorm
In 2024 is het elektrische wagenpark in Nederland enorm gegroeid, met meer dan 500.000 volledig elektrische personenauto's die de Nederlandse wegen domineren. Deze snelle toename in het aantal elektrische voertuigen (EV's) weerspiegelt de veranderende houding ten opzichte van duurzaam vervoer en de versterkte infrastructuur voor elektrische laadpunten door het hele land. Merken zoals Tesla, met populaire modellen zoals de Model 3 en Model Y, evenals Kia, Volkswagen en Hyundai, hebben aanzienlijk bijgedragen aan deze groei.

Verwachte groei tot 2030
De toekomst ziet er nog veelbelovender uit voor elektrisch rijden. Het Planbureau voor de Leefomgeving voorspelt dat tegen het einde van dit decennium het aantal elektrische auto's in Nederland zal toenemen tot anderhalf miljoen. Deze verwachte groei wordt gedreven door verbeterde technologieën, dalende kosten van batterijproductie en een groter bewustzijn van de noodzaak om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Bovendien zullen beleidsmaatregelen en subsidies de adoptie van elektrische voertuigen verder stimuleren, waardoor ze een nog gebruikelijker verschijnsel op de Nederlandse wegen worden.

De tweedehandsmarkt voor elektrische auto's
De tweedehandsmarkt voor elektrische auto's groeit eveneens snel. In 2023 wisselden ruim 60.000 elektrische voertuigen van eigenaar, een stijging van 21 procent ten opzichte van het jaar daarvoor. Deze ontwikkeling is van groot belang, aangezien de meerderheid van de Nederlanders de voorkeur geeft aan het kopen van een tweedehands auto boven een nieuwe. Een bloeiende tweedehandsmarkt maakt elektrisch rijden toegankelijker voor een breder publiek en versnelt de transitie naar een duurzaam wagenpark. Deze markt is cruciaal voor het bereiken van de milieudoelstellingen van Nederland en biedt tegelijkertijd economische voordelen voor consumenten die op zoek zijn naar betaalbare, milieuvriendelijke voertuigen.

Terug naar overzicht